blog

Voor- & nadelen van de verschillende trouwceremonies

Voordat jullie kiezen welke trouwceremonie het beste bij jullie past, kan het fijn zijn om te bekijken wat de voor- en nadelen zijn per type huwelijksvoltrekking. In deze blog delen we al deze handige en minder handige kanten met jullie, zodat jullie nog een betere keuze kunnen maken in het kiezen van een passende invulling van jullie bruiloft!

Hebben jullie al gelezen welke 5 soorten trouwceremonies er bestaan, om daarmee deels te beoordelen welke bij jullie past? Lees dan eerst deze blog, waarin we de verschillende vormen van mogelijke huwlijksvoltrekkingen verder toelichten.

Trouwceremonie, wat zijn de mogelijkheden?

Fotografie Anouk Wubs

VOOR-  EN NADELEN VERSCHILLENDE LOCATIES

Gemeentehuis
Voordelen trouwen op het gemeentehuis

Elk gemeentehuis heeft zijn eigen charme. Laten we het eerst hebben over de voordelen. Trouwen op het gemeentehuis is vaak de meest kostenefficiënte optie, soms zelfs gratis, afhankelijk van de dag en het tijdstip. Zo bieden de meeste gemeenten vaak één of twee gratis huwelijken per week aan, dit kunnen jullie checken bij je eigen gemeente. 

Met minder regelwerk, kunnen jullie tot twee weken voor de bruiloft een melding doen bij de meeste gemeenten, waardoor de weg naar het huwelijk soepel en toegankelijk wordt. Uiteraard is dit wel op basis van beschikbaarheid!

Nadelen trouwen op het gemeentehuis

Trouwen in het gemeenthehuis heeft natuurlijk ook nadalen. Jullie kunnen als bruidspaar helaas niet zelf kiezen welke trouwambtenaar jullie trouwt (bij de meeste gemeenten kun je wel een voorkeur doorgeven). De ruimte waarin het plaatsvindt kan soms sfeerloos zijn en het is helaas niet mogelijk om deze ruimte aan te passen of aan te kleden. Daarnaast ben je gebonden aan een vast tijdstip en trouw je op een openbare plek waar mogelijk ook andere mensen aanwezig kunnen zijn. Volgens de wet is het namelijk een verplichting dat jullie huwelijk wordt aangekondigd en dat er ‘niet-genodigden’ in de zaal mogen zitten, die hun bezwaar tegen jullie huwelijk mogen uitspreken.

Zelf gekozen officiële trouwlocatie
Voordelen van het trouwen op een zelf gekozen officiële locatie

Het voordeel van het kiezen van een externe officiële locatie, is dat je meer vrijheid hebt in het kiezen van een ruimte en het aankleden van de desbetreffende ruimte.

Nadelen  van het trouwen op een zelf gekozen officiële locatie

De vrijheid om je eigen locatie te kiezen biedt veel voordelen, maar ook dingen waar je op moet letten. Houd hierbij bijvoorbeeld rekening met het feit dat de door jullie gekozen locatie aan bepaalde voorwaarden moet voldoen en het vaak geld kost om de locatie te benoemen tot ‘eenmalige trouwlocatie’. De voorwaarden en bijhorende kosten verschillen per gemeente. Dus zorg ervoor dat je bij de door jullie gekozen gemeente de juiste informatie inwint.

Zelfgekozen onofficiële locatie
Voordelen van het trouwen op een zelf gekozen onofficiële locatie

Het voordeel van het kiezen van een externe onofficiële locatie, is dat je alle vrijheid van de wereld hebt in het kiezen van een plek en het aankleden van de desbetreffende plek. Desnoods trouw je op de mount everest, het kan allemaal!

Minder regelwerk. Je hebt geen verplichtingen richting de gemeente. Dus hoeft hiervoor ook geen aanvragen te doen voor bijvoorbeeld vergunningen of het benoemen van de locatie voor trouwlocatie voor 1 dag..

Minder kosten , je betaalt alleen de kosten die de locatie vraagt, je hoeft geen extra kosten te betalen voor het aanvragen van een trouwlocatie voor één dag.

Nadelen  van het trouwen op een zelf gekozen onofficiële locatie

Jullie zullen naast de ceremonie op de door jullie gekozen onofficiële locatie nog wel langs de gemeente moeten om jullie huwelijk wettelijk vast te leggen.

Trouwen in Groningen

Fotografie: Anouk Wubs

VOOR- EN NADELEN VERSCHILLENDE SOORTEN AMBTENAREN

Gemeentelijk Trouwambtenaar
Voor- en nadelen van een huwelijk Voordelen van een officieel huwelijk door een gemeentelijk trouwambtenaar

Jullie hebben alles in één keer geregeld en hoeven niet meer apart naar het gemeentehuis voor het tekenen van jullie papierwerk.

Het inzetten van een gemeentelijk trouwambtenaar is vrijwel altijd goedkoper dan het inzetten van een zelfstandig gemeentelijke trouwambtenaar.

Nadelen van een officieel huwelijk  door een gemeentelijk trouwambtenaar

Een gemeentelijke trouwambtenaar heeft de functie van het voltrekken van huwelijken, er vaak deels bij gekregen en heeft in sommige gevallen dus niet specifiek voor het vak gekozen, het kan dus maar zo zijn dat diegene geen plezier heeft in het spreken voor groepen en dit dan ook niet kan uitdragen tijdens jullie ceremonie. Uiteraard zijn er ook wél gemeentelijke trouwambtenaren die hier juist heel goed in zijn, dus probeer dit te beoordelen door de dingen die je online leest.

Een gemeentelijk trouwambtenaar stopt vaak minder moeite en tijd in jullie ceremonie: zo komt het een enkele keer voor dat hier dingen benadrukt worden die voor jullie niet belangrijk zijn. Of in het ergste geval wordt er zelfs verkeerde informatie benoemd. Dit is allemaal menselijk, gezien de voorbereidingstijd aanzienlijk korter is en deze ambtenaren vaak nog veel meer bruiloften voltrekken dan een zelfstandig trouwambtenaar. 

Zelfstandig Trouwambtenaar
Voordelen van het trouwen door een zelfstandig trouwambtenaar

Het inzetten van een zelfstandig trouwambtenaar levert bijna altijd een betere ceremonie op. Een zelfstandige babs stopt in veel gevallen meer tijd, energie en liefde in het voltrekken van de trouwceremonie.


Degene neemt de tijd om jullie te leren kennen en kiest bewust het aantal bruiloften wat hij/zij aanneemt. Zo kun je eigenlijk altijd een meer persoonlijke ceremonie verwachten!

Nadelen van het trouwen door een zelfstandig trouwambtenaar

Een zelfstandig trouwambtenaar is in de meeste gevallen vele stukken duurder dan een gemeentelijke trouwambtenaar.

Familielid of vriend(in) als trouwambtenaar
Voordelen van een vriend(in)/familielied als trouwambtenaar

Een persoonlijke trouwambtenaar dan een vriend(in) of familielid gaan jullie niet vinden. Hij of zij weet het verhaal nog persoonlijker over te brengen door zijn/haar inzichten in jullie als mens, maar ook in jullie relatie.

Jullie hoeven niet je volledige levensverhaal met diegene te delen, aangezien hij/zij dit verhaal al in grote lijnen kent, verder kunnen jullie de ceremonie volledig met hem/haar afstemmen naar wens.

Daarnaast is het voor een vriend(in) of familielid ook gemakkelijker om input van jullie verdere vrienden/familie in de ceremonie te verwerken.

Naast dat je op deze manier een hele persoonlijke ceremonie krijgt, zijn er vaak ook geen kosten aan verbonden.

Nadelen van een vriend(in)/familielied als trouwambtenaar

Als je jullie ceremonie wettelijk wilt vastleggen moet de vriend(in)/familielid een heel traject bij langs gaan, voordat diegene officieel toegestaan is om jullie voor de wet te trouwen.

Naast dat het natuurlijk een ontzettende eer is, kan deze taak voor hem/haar ook deels als een druk ervaren worden, waar je bewust of onbewust toch iets meer mee bezig bent.

Fotografie: Anouk Wubs

KIES WAT BIJ JULLIE PAST

Zo wat een keuzes om over na te denken… But keep in mind: op julle grote dag draait alles om liefde! Kies de ceremonie die het beste bij jullie past, of het nu op de klassieke manier is in het gemeentehuis, of meer een persoonlijke ceremonie. Wij hopen dat deze blog en ook de andere blog waarin we meer ingaan op de verschillende invullingen, jullie een stuk op weg hebben geholpen in jullie keuze. 

ONZE ERVARING

Mochten jullie toch willen weten wat onze ervaring ons geleerd heeft, dan delen we die natuurlijk graag. Door de jaren heen hebben wij mogen ervaren dat ceremonieel trouwen (met een korte ceremonie op het gemeentehuis eerder of later om het officieel te regelen) voor ons en onze bruidsparen vaak als mooiste invulling bestempeld wordt. Een eigen gekozen locatie, is vaak een super persoonlijke manier van trouwen en het voorkomen van al die extra kosten en papierwerk is voor de meeste stellen ook veel waard!Deze vorm van trouwceremonie geeft het bruidspaar de meeste vrijheid om de liefde te vieren op een locatie die voor hen het meeste betekent!

Vervolgens gaat onze voorkeur uit naar een zelfstandig trouwambtenaar of onze all time favourite: een vriend(in)/familielid die als ceremoniespreker en dus ‘’trouwambtenaar’’. In beide gevallen is dit wat ons betreft de meeste zekerheid voor een prachtige ceremonie. 

VOORBEELD TROUWAKTE

Mochten jullie ook overwegen om een vriend(in)/familielid te benaderen voor jullie ceremonie, dan hebben wij nog iets voor jullie! Veel van onze stellen vinden het namelijk wel zo fijn om tijdens de ceremonie toch iets te kunnen ondertekenen, dus daar hebben wij iets op bedacht! Wij hebben namelijk een template voor een trouwakte gemaakt. Deze trouwakte kunnen jullie zien als mooie basis, die jullie uiteraard verder kunnen aanvullen en opmaken om hem zo persoonlijk te maken als jullie maar willen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een mooi soort papier, lettertype of kleur. Mochten jullie kinderen hebben is er ook een kinderakte beschikbaar, hierdoor betrek je je kinderen ook en krijgen zij ook een speciale betekenis in jullie ceremonie. 

Voorbeeld Trouwakte

 

Het kiezen van je ceremonielocatie, zo doe je dat!