blog

Het verschil tussen een Zelfstandig en een Gemeentelijke Trouwambtenaar

De mogelijkheden rondom de organisatie van jullie bruiloft zijn eindeloos. Alleen al als het gaat om de ceremonie! Naar aanleiding van onze vorige blog, waar we een toelichting geven om mogelijke ceremonies. Leggen we je in deze blog nog eens uit wat het verschil is tussen een zelfstandige babs en een gemeentelijk trouwambtenaar, zodat jullie kunnen kiezen wat het beste bij jullie past.

Weddingplanners at Work

Fotografie: Esther van Geenen

Voor de meeste mensen is ‘babs’ een toevoeging aan hun vocabulaire. Maar wat is het dan precies? Babs staat voor ‘buitengewoon ambtenaar van de burgelijke stand’ en kan zowel om een trouwambtenaar van de gemeente gaan als een zelfstandig trouwambtenaar. Hieronder leggen we het je verder uit:

Trouwambtenaar van de gemeente

Een trouwambtenaar vanuit de gemeente, vaak ook wel babs genoemd, werkt bij één en dezelfde gemeente en voltrekt huwelijken namens deze gemeente.

Hij of zij houdt zich in de meeste gevallen naast het voltrekken van huwelijk ook bezig met andere ambtenaar werkzaamheden. Benieuwd wat de voor en nadelen van een trouwambtenaar vanuit de gemeente zijn? We hebben het meegenomen in deze blog.

Zelfstandig trouwambtenaar

Een zelfstandige trouwambtenaar, noemt zichzelf vaak ook wel zelfstandige babs. Het is iemand die zelfstandig werkt (soort freelancer) als trouwambtenaar en daardoor niet verbonden is aan één en dezelfde gemeente. Dit betekent dat een babs vaak landelijk werkt en eventueel ook huwelijken kan voltrekken in het buitenland. 

Om het nog ingewikkelder te maken, is een zelfstandige babs in veel gevallen  ook nog werkzaam als trouwambtenaar in een gemeente waar hij/zij in de buurt woont. Lees hier meer over de voor- en nadelen van het inschakelen van een zelfstandig babs.

Fotografie: Anouk Wubs

Wat je moet weten over je zelfstandige babs

Willen jullie voor de wet trouwen en hebben jullie een zelfstandig trouwambtenaar gekozen die in de gemeente waar jullie willen trouwen werkzaam is? Dan hoef je naast de kosten voor een wettelijk toegestane locatie verder geen extra dingen te betalen.

Willen jullie voor de wet trouwen en werkt hij/zij in een andere gemeente? Dan moet je naast het regelen van een door de gemeente goedgekuerde trouwlocatie, diegene nog wel benoemen als babs voor één dag. Vaak gaat dit gemakkelijker dan een babs die niet bij een andere gemeente werkt, aangezien ze in veel gevallen 1 of 2 stappen in het proces om benoemd te worden tot babs voor 1 dag overslaan.

Om een benoeming voor babs voor 1 dag in een gemeente te verkrijgen, of een vriend(in)/familielid te benoemen als babs voor 1 dag moet je de volgende stappen ondernemen:

  1. Verzoekschrift Babs voor 1 dag indienen bij de gemeente waar jullie gaan trouwen;
  2. VOG (verklaring omtrent gedrag) aanvragen;
  3. Een gesprek/cursus bij de gemeente (deze optie verschilt overigens per gemeente)
  4. Benoeming tot trouwambtenaar voor 1 dag bij de gemeente;
  5. Beëidiging door de rechtbank.

Per gemeente verschillen de kosten van dit traject, bekijk voor meer informatie dus de website van de gemeente waar jullie willen trouwen.

Minder officieel trouwen

Hoeft het van jullie allemaal niet zo officieel op de bruiloft zelf? Ga dan voor een ceremonieel huwelijk op de grote dag en geeft elkaar eerder of later nogmaals het ja-woord op het gemeentehuis. In deze blog vertellen we je meer over o.a. de invulling van jullie ceremonie als het gaat om een ceremonieel huwelijk. En in deze blog zetten we alle voor- en nadelen van o.a. een zelfstandig en gemeentelijk trouwambtenaar onder elkaar! 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit?

We zijn benieuwd waar jullie voorkeur naar uitgaat! Laat het ons weten in de comments. Of neem contact op, wanneer jullie nog vragen of jullie een adviesgesprek rondom de organisatie van jullie bruiloft bij ons willen afnemen!

De foto hieronder is gemaakt door Rob Veldman! De fotograaf van een geweldige bruiloft die we op Ameland mochten verzorgen. 

Trouwambtenaar kiezen, hoe doe je dat?