blog

5 Unieke Trouwceremonies: Hoe geef je de Ceremonie vorm?

De trouwceremonie, het officiële gedeelte en daarmee voor velen een belangrijk onderdeel van de dag. Of is het voor jullie een verplicht nummertje en zijn jullie benieuwd wat tot de mogelijkheden behoren om hierva toch iets moois te maken? In deze blog nemen we jullie mee in de trends en mogelijkheden, als het gaat om jullie unieke trouwceremonie!

dit zijn de opties voor jullie trouwceremonie

Fotografie: Anouk Wubs

 

  1. Kiezen van jullie trouwlocatie

Het kiezen van de locatie, is voor de invulling van jullie ceremonie erg belangrijk.  Gaan jullie voor een officiële trouwlocatie, zoals het gemeentetehuis? Hier trouw je onder begeleiding van een gemeentelijke trouwambtenaar uit die desbetreffende gemeente.  Kiezen jullie voor een officieel benoemde trouwlocatie vanuit de gemeente (vaak een van de vele mooie kerken)? Hier is het mogelijk om zowel met een gemeentelijke trouwambtenaar, zelfstandige trouwambtenaar of een bekende van jullie, benoemd als babs voor één dag officieel voor de wet te trouwen.

Gaan jullie voor een onoffiële trouwlocatie? Dan moet er gekeken worden of de door jullie gekozen locatie voldoet aan de regels en wetgeving om er officieel te mogen trouwen. En kunnen jullie, eenmaal goedgekeurd, vervolgens ook kiezen uit een gemeentelijke trouwambtenaar, zelfstandige trouwambtenaar of bekende van jullie, benoemd als babs voor één dag.

2. Willen jullie op dat specifieke moment voor de wet trouwen of niet?

Daarnaast moeten jullie jezelf afvragen hoe belangrijk het is om op dat specifieke moment wettelijk getrouwd te worden. Liefst alles in 1 keer met iedereen erbij? Dan is het belangrijk om een officiële trouwlocatie te kiezen. En is het daarnaast het gemakkelijkste om dat door iemand telaten voltrekken die officieel benoemd is door de desbetreffende gemeente als trouwambtenaar. Eenmaal goedgekeurd kun je ook in dit geval natuurlijk kiezen voor een babs benoemd voor één dag. 

Is het ja-woord en een akte die jullie zelf hebben ontworpen voor jullie voldoende? Dan kunnen jullie veel werk en kosten besparen door te kiezen voor een ceremonieel huwelijk.

Weddingplanner Ameland

Fotografie: Rob Veldman

Alle scenario’s op een rij

Om naast de antwoorden op deze twee vragen nog een duidelijker beeld te geven van hoe jullie trouwceremonie eruit kan komen te zien, bespreken we hieronder alle mogelijkheden nog wat uitgebreider. Zodat jullie goed voorbereid een keuze kunnen maken in de invulling van jullie ceremonie!

Ceremonie op het gemeentehuis

Wanneer jullie ervoor kiezen om in het gemeentehuis te gaan trouwen, word je standaard getrouwd door een gemeentelijk ambtenaar (ook wel BABS genoemd). Vaak mag je per gemeente nog wel een voorkeur uit de babsen aangeven. De ceremonie vindt plaats in een formele setting. Per gemeente is er vaak 1 of meerdere trouwzalen waar je uit kunt kiezen. Tot slot heeft de ceremonie een vast tijdsbestek van minimaal 10 –  max 30 minuten, de kosten voor een dergelijke ceremonie worden per gemeente op de website vermeld.

Wist je dat je ook gratis kunt trouwen op vast gekozen tijdstippen? De mogelijkheden bij jullie gemeente vind je online. Dit betekent overigens wel dat jullie huwelijksvoltrekking binnen 10 minuten gebeurt, met alleen het bijzijn van jullie getuigen. Je kunt hierbij ook geen voorkeur doorgeven voor de babs vanuit de gemeente en jullie trouwen zonder verdere toespraken van de trouwambtenaar of van jullie zelf. Vaak is dit een combinatie die gekozen wordt met een ceremonieel huwelijk op de trouwlocatie zelf.

Gemeentelijke ambtenaar op zelf gekozen locatie

Hebben jullie een speciale locatie op het oog, welke perfect bij jullie past? Maar willen jullie nog wel op de officiële manier door de gemeenteljk ambtenaar worden getrouwd? Dat is (vaak) mogelijk! Jullie kunnen de locatie dan bij de desbetreffende gemeente aanvragen als trouwlocatie voor een dag,  de gemeentelijke ambtenaar komt vervolgens (vaak meestal samen met een bode) naar jullie trouwlocatie om het huwelijk te voltrekken. Let wel dat de locatie aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, de voorwaarden kun je per gemeente checken op de website van de desbetreffende gemeente.

Wist je dat: de meeste gemeenten ook vaste externe locaties hebben benoemd tot officiële trouwlocaties? Bij deze locaties betaal je geen extra kosten voor het benoemen van de trouwlocatie voor een dag, omdat dit al gebeurd is.

Weddingplanner Terschelling

Fotografie: Rob Veldman


Zelfstandige trouwambtenaar op jullie zelfgekozen locatie

Wil je op een mooie locatie trouwen en wat meer aandacht besteden aan een mooie, persoonlijke invulling van jullie ceremonie? Dan kun je voor een zelfstandige trouwambtenaar kiezen voor jullie bruiloft. 

Good to know: vaak werkt een zelfstandig trouwambtenaar in 1 gemeente, is dit de dezelfde gemeente waar jullie willen trouwen? Je betaalt dan (los van eventueel de kosten voor het benoemen van de locatie) geen extra kosten voor het voltrekken van jullie ceremonie. Is de door jullie gekozen zelfstandige trouwambtenaar werkzaam in een andere gemeente? Dan betaal je nogmaals eenmalig extra kosten voor het benoemen van degene tot babs van de desbetreffende gemeente. 

Willen jullie niet voor de wet trouwen op het moment van jullie ceremonie, dan kun je beide kosten in één keer doorstrepen. Dit noemen we ceremonieel trouwen en wordt steeds populairder. Hier hebben we een los kopje aan gewijd, scroll snel verder!

 

Babs of een vriend(in)/familielied als trouwambtenaar

Hebben jullie een vriend(in) of familielid die jullie beide goed kennen en het leuk vindt om voor groepen te spreken? Het behoort tot de mogelijkheden om hem of haar te benoemen als babs voor één dag. Dit geeft jullie de vrijheid om de ceremonie een persoonlijke touch te geven, het moment uniek te verwoorden en dubbel zo beteknisvol te maken. 

 

Het benoemen als babs voor 1 dag bestaat echter wel uit enkele stappen, en kun je aanvragen per gemeente. Bekijk hiervoor de website van de gemeente waar jullie willen trouwen en houd er rekening dat de aanvraag tijdig gebeurt. Wees jullie er daarnaast van bewust dat hier ook extra kosten bij komen kijken (tarieven verschillen ook weer per gemeente). Ook ben je je verplicht om je aan een tijdslimiet bepaald door de gemeente te houden. Er komt vaak een bode van de gemeente langs om te controleren of alles zoals besproken gebeurt.

De stappen als volgt:
  1. Verzoekschrift Babs voor 1 dag indienen bij de gemeente waar jullie gaan trouwen;
  2. VOG (verklaring omtrent gedrag) aanvragen;
  3. Een gesprek/cursus bij de gemeente (deze optie verschilt overigens per gemeente)
  4. Benoeming tot trouwambtenaar voor 1 dag bij de gemeente met daarbij vaak de beëdiging voor de rechtbank (af en toe is dit ook nog een losse stap)

Willen jullie wel een vriend(in) jullie trouwceremonie laten voltrekken, maar heb je geen zin in al het regelwerk en extra kosten? Dan is ceremonieel trouwen écht iets voor jullie. Lees snel verder!

Elopement in Nederland

Amber Spits Fotografie

Ceremonieel trouwen

De laatste mogelijke vorm van invulling van jullie trouwceremonie.  Hoeft er van jullie geen gemeentelijk ambtenaar aanwezig te zijn bij jullie bruiloft, hebben jullie een locatie die door de gemeente niet wordt goedgekeurd als officiële trouwlocatie of willen jullie veel kosten & moeite besparen? Ga dan voor ceremonieel trouwen!

Wij adviseren deze invulling van een trouwceremonie veel aan onze bruidsparen, omdat je op deze manier de ceremonie helemaal naar eigen wens kan vormgeven. Jullie hoeven namelijk niet te voldoen aan de gemeentelijke eisen en regels en kunnen daardoor trouwen wanneer, waar en hoe jullie maar willen. Bovendien voelt een ceremonieel huwelijk nét zo echt als een wettelijke huwelijksvoltrekking als je het goed doet. En kun je het papiertje (de wettelijke huwelijksvoltrekking) altijd eerder/later op het gemeentehuis regelen met je inner circle. Weer een  extra mooi moment samen met je getuigen en naaste familie bijvoorbeeld diezelfde ochtend of eventueel op een hele andere dag!

Elopement

Met deze laatste mogelijkheid kun je overigens ook nog kiezen voor een elopement! Samen met je lief en eventueel getuigen, naaste familie, een fotograaf en bijvoorbeeld videograaf trouwen op een prachtige plek in de natuur! Voor reislustige mensen vaak een mooie manier om in het huwelijksbootje te stappen.

Mochten jullie voor een ceremoniële bruiloft gaan… Dan hebben we hier alvast een voorbeeld trouwakte voor jullie klaargezet. Het voelt namelijk toch altijd wel tof om iets te tekenen tijdens de ceremonie. Zijn jullie benieuwd naar de voor- en nadelen van de bovenstaande vormen van trouwen? We hebben ze hier nog eens uitgebreid voor jullie op een rij gezet! Willen jullie meer weten over het verschil tussen een zelfstandige babs en gemeentelijke babs? Lees dan deze blog, waarin we hier verder op ingaan.

Veel plezier met alle voorbereidingen!

We zijn erg benieuwd voor welke vorm van trouwen jullie gaan! Alvast heel veel plezier en succes met de voorbereidingen en mochten we vanuit Weddingplanners at Work iets voor jullie kunnen betekenen, in de organisatie, (bloem)styling van jullie dag, laat het dan vooral weten.

Trouwen op een ongewone locatie