blog

Wat kost een bruiloft?

Jullie gaan trouwen, of willen eerst nog even oriënteren. Dan ben je hier op de juiste plek!

In ieder geval willen we jullie vast feliciteren met deze stap, het blijft namelijk bijzonder dat je je soulmate hebt gevonden, right? wohoo!

Trouwen begint allemaal met  een heleboel regeldingen: het vinden van een datum, locatie, het samenstellen van jullie gastenlijsten eindeloos inspiratie pinnen op Pinterest. Om jullie een nog vollediger beeld te geven, hebben wij alle onderdelen, die bij een gemiddelde bruiloft komen kijken, op een rij gezet mét de bijbehorende kosten!

Als weddingplanners hopen we jullie zo een beter voor te bereiden op wat het financieel kan inhouden om te gaan trouwen… Want laten we wel stellen: wat jullie uitgeven aan deze dag, ligt volledig in jullie handen. Nu al benieuwd hoe je kosten kunt besparen? Binnenkort delen we daar een leuke blog over. Mocht je niet kunnen wachten daarop, plan dan een adviesgesprek met ons in. Op die manier geven we jullie gelijk tips and tricks over het organiseren van jullie dag, mét het besparen op bepaalde facetten.

kosten trouwstyling

Benodigdheden voor een bruiloft:

Ter voorbereiding op de grote dag zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden. Hieronder werken we de meest voorkomende zaken uit die je voor een Nederlands georiënteerde bruiloft dient te regelen.

 

 • Trouwringen: Om het huwelijk te bevestigen gebruiken veel mensen nog altijd het symbool van oneindige liefde: trouwringen. Deze hebben we dan ook meegenomen in de kostenpost. Uiteraard kun je ook voor iets anders kiezen. Wat dacht je van een een tatoeage of ander sieraad?

 

 • Drukwerk: Een mooie uitnodiging geheel naar eigen smaak is nodig om je gasten te laten weten dat ze een bepaalde datum mogen reserveren als ze bij jullie bruiloft willen zijn. Dat kan digitaal maar wordt vaak nog via print gedaan. De uitnodiging geeft de eerste impressie van jullie bruiloft, don’t forget!

 

 • Trouwlocatie: Een belangrijk onderdeel van jullie dag, waar ga je het vieren? Bij de post trouwlocatie hebben we veel verschillende dingen inbegrepen, die vaak ook vanuit de locatie gefactureerd worden. Zoals het personeel, drankjes en hapjes. 

 

 • Styling:  De aankleding van je locatie(s). Misschien heb je al een prachtige locatie, fijn want dat scheelt in decoratie en dus kosten. Maar met de juiste styling creëer je wel het WOW-effect! En maak je van een locatie vaak pas echt een trouwlocatie. In deze post hebben wij ook bloemstyling meegenomen. Dus bijvoorbeeld bloemen voor op een mooie backdrop.


 • De wettelijke huwelijksvoltrekking: De erkenning waarop het ‘’ja’’ antwoord nodig is om het huwelijk te sluiten. Voor het officiële gedeelte betaal je ook. Deze kosten worden vanuit de gemeente gefactureerd en verschillen dan ook per gemeente.


 • Huwelijksdiner: Ga je voor een buffet, foodtrucks of een uitgeserveerd diner? Per optie verschillen de prijzen natuurlijk. Waarbij buffet vaak het voordeligst is, daarna een foodtruck en als laatste een uitgeserveerd diner.


 • Muziek: Muziek is natuurlijk een echte sfeermaker op een bruiloft. Een maker of kraker voor een goed feest. Bij dit onderdeel gaan we alleen uit van muziek invulling voor het feest. Maar er zijn ook stellen die kiezen voor live muziek tijdens de ceremonie.


 • Bedankjes: Een leuk en origineel bedankje voor de gasten, kan een leuke herinnering zijn voor jullie gasten aan de dag. Vaak een kleinigheidje zoals een gepersonaliseerde Tony Chocolony of zakje met bloemzaadjes (let love grow)

 

 • BABS: een zelfstandig trouwambtenaar om jullie huwelijk te sluiten. Je kiest voor een Babs als je op zoek bent naar iemand die nog meer tijd investeert in het creëren van een persoonlijke ceremonie. Een soort upgrade van een trouwambtenaar die je normaliter via de gemeente vastlegt. 

 

 • Bruidsboeket: Bloemen, een van de belangrijkste stylingelementen als je het ons vraagt. Ook een boeket kan een mooie bijdrage zijn voor het totaalplaatje. En natuurlijk een leuk onderdeel op de feestavond: het boeket gooien!

 

 • Trouwfotograaf: Om nog lang na te genieten van jullie dag kun je een fotograaf inschakelen om een rapportage te maken van jullie trouwdag. Zo kunnen jullie de dag elke dag steeds weer een beetje opnieuw beleven. Gaan jullie voor een beginnend fotograaf met een scherper tarief, of iemand met ervaring die hier ook meer voor vraagt?Het wordt ook steeds hipper om voor een trouwvideograaf mee te nemen in de leverancierlijst. Zijn wij fan van! Gemiddelde kosten van videografie liggen hetzelfde als die van de fotograaf.

 

 • Trouwvervoer: Arriveren in een snelle wagen is voor vele mannen een hoogtepunt. Huren jullie een auto, of is er iemand binnen jullie kring die een witte rangerover of klassieker heeft?

 

 • Kapsel & visagie: Tijdens deze heerlijke dag wil je er natuurlijk goed uitzien. Voor veel bruiden is een visagist & hairstylist een belangrijk onderdeel. Vaak vind je leveranciers die beide kunnen. Maar om kosten te besparen kun je wellicht ook kijken wie in de groep van jullie vrienden en familie hier een natuur talent in is.

 

 • Pak & schoenen bruidegom: Strak in pak met bijpassende schoenen. Je kunt kiezen voor een volledig maatpak. Wat wij onze bruidegommen vaak adviseren: kies een pak, die je, naast je eigen bruiloft, ook tijdens andere gelegenheden kunt dragen. Hetzelfde geldt voor de schoenen!

 

 • Jurk & schoenen bruid: Een prachtige jurk en bijpassende schoenen zullen het gehele plaatje helemaal afmaken. Tegenwoordig zijn er ook veel winkels die vintage jurken aanbieden, wat ook aanzienlijk kan schelen…

 

 • Huwelijksnacht: De huwelijksnacht is de nacht die opeen volgt na de bruiloft. Soms wordt deze ook geregeld worden door familie en vrienden en nemen zij de kosten op zicht. Cadeautje voor jullie! Onze tip? Pak liever uit de 2e nacht na jullie bruiloft. Dan kun je waarschijnlijk meer genieten van de hele entourage, aangezien jullie er ook meer tijd besteden… Mits je vroeg stopt met feesten natuurlijk… 😉

 

Wat kost een bruiloft?

Maar waar moet je nu precies voor sparen? Uiteraard is iedere bruiloft anders en kunnen jullie het zo gek maken als jullie zelf willen. Hieronder hebben wij de gemiddelde kosten op een rij gezet. Dit geeft een goed beeld van waar je rekening mee kunt houden qua budget.

De kosten zijn gebaseerd op een bruiloft van 60 daggaten van 15:00 tot 01:00 uur als tijdsplanning.

Kosten overzicht bruiloft

klik op de afbeelding als je hem vergroot wilt bekijken

Foto: The Wedding Reporter

Hopelijk hebben jullie nu een goed beeld bij de algemene kosten van jullie bruiloft.

En jup, het klopt dat het niet goedkoop is! Uiteraard kun je veel kosten besparen als je slimme keuzes maakt. Hierover delen we graag een volgende blog met jullie! In de tussentijd kun je natuurlijk ook een adviesgesprek met ons inplannen. Op die manier geven we jullie graag persoonlijk advies in het besparen van kosten en bewust uitgeven van geld aan de bovenstaande leveranciers.

Maak hier een afspraak met ons!

Heel veel succes met alle voorbereidingen en graag tot snel!

Liefs Eline & Willeke