blog

Hoe organiseer je een losse, relaxte en betaalbare bruiloft? 7 tips voor het samenstellen van jullie moderne bruiloft. 

Deze blog is voor those out there, die wél wil trouwen, maar niet de hele dag in de spotlight willen staan of te veel geld uit willen geven aan een dag. Voor als jullie een geweldig feest willen geven en de liefde willen vieren op jullie eigen manier. In deze blog delen wij als weddingplanner onze visie op het nieuwe trouwen, om jullie te helpen met het vormgeven van de bruiloft die bij jullie past. Want er zijn geen regels. Graag inspireren wij jou met nieuwe tradities en ons nieuwe concept: het nieuwe trouwen!

De ideale dagindeling

De ideale dagindeling in Nederland blijkt vaak dezelfde. Ook al is iedere bruiloft anders (ik vertel je later waarom), toch zien we bij vrijwel iedere bruiloft precies hetzelfde programma terugkomen: ‘S ochtends klaarmaken, First Look, Fotoshoot, Ceremonie, Taart, Borrel, Diner Feest. Maar waarom?

Tradities houden jaren een vaste dagindeling in stand

Al jaren hebben bruiloften dezelfde opbouw, dit weet ik vanuit 5 jaar ervaring als weddingplanner en wordt bevestigd door mijn eigen moeder. Ook mem en heit hadden in ?? een bruiloft met bovenstaande indeling. Er lijken diepgewortelde tradities te zijn in het trouwen. Die jaar op jaar, generatie op generatie worden overgedragen. Zo heeft ieder land weer andere, eigen tradities. In Engeland valt de first look bijvoorbeeld altijd samen met de ceremonie en in Turkije is het gebruikelijk om de huwelijkstaart naar binnen te rijden tijdens het avondfeest.

Let it go: Maak jullie bruiloft helemaal eigen

Niks mis met die tradities, vooral doen als dit als de juiste opbouw voelt voor jullie! Echter merken Eline en ik dat de tijd is aangebroken om jullie te motiveren deze tradities zelf invulling te geven. Het is namelijk jullie dag, in het teken van jullie liefde weet je nog? Reden genoeg om dus te doen wat voor jullie goed voelt en niet te voldoen volgens het ‘perfecte’ plaatje. Het is part of our job om de daginvulling te vinden die bij jullie past. Dus tijd om jullie te inspireren met ons nieuwe concept: het nieuwe trouwen!

Niet meer de hele dag in het middelpunt

We horen het namelijk steeds vaker: millennials vinden het heftig om een hele dag lang in het middelpunt staan. Vermoeiend ook: om met iedereen een verplicht praatje te maken, om zo te laten weten hoe fijn het is dat hij/zij gekomen is. En BIZAR om zo veel geld uit te geven aan een dag! Waar moet je dat these days überhaupt van betalen na het aflossen van je studieschuld en inrichten van je eerste huis? Laat staan als je dan ooit ook nog aan kinderen wilt beginnen…

De losse & relaxte bruiloft
Trouwen hoeft niet zo statisch. Geen saaie gemeentehuizen meer. En ook niet meer een dag volgepland met 3 verschillende locaties, waar je van het een in het ander wordt meegetrokken, wordt geleefd en alles perfect dient te zijn. Het mag juist losser en relaxter…  Gewoon ergens op een mooie (buiten)locatie, met je vrienden en familie lekker eten en drinken en dansen tot je geen zin meer hebt! Of het nu al om 22:00 uur is afgelopen of om 6:00 uur. Ja, dit is het nieuwe trouwen! 

Maar hoe doe je dat dan? – Outfit

Je outfit is hierin een belangrijk onderdeel. Een pak valt dan nog mee, maar zo’n trouwjurk valt behoorlijk op. Dat kun je dus wat subtieler aanpakken: wat dacht je van een andere kleur jurk, een lekker broekpak of gewoon een mooie avondjurk die je ook op een later moment nog eens aantrekt? 

Maar hoe doe je dat dan? – Locatie

Thuis trouwen is tegenwoordig helemaal hip. Of op een camping trouwen (ook handig want kunnen gelijk je gasten blijven overnachten). Of wat dacht je van een tof restaurant of festival locatie? Allemaal niet-statische plekken die bijdragen aan het losse en relaxte gevoel. Kies het liefst één plek uit, een plek waar jullie je fijn voelen en welke past bij jullie budget! En daar mag je dan misschien niet officieel trouwen, maar dat is ook helemaal niet nodig. Lees binnenkort  hier waarom niet.

Maar hoe doe je dat dan? – Tijd

De ideale dagindeling bepaal je dus zelf. Maarrrrr: wat maakt trouwen nu zo duur? *tromgeroffel* Het antwoord is tijd! Hoe meer je weddingplanner voor jullie bruiloft moet regelen, hoe duurder. Hoe langer jij die geweldige fotograaf mee hebt lopen, hoe duurder. Hoe langer jullie gasten genieten van het drankenarrangement mét cocktails, hoe duurder. Tijd kost geld. Kies dus liever voor een korter programma, als je kosten wilt besparen.

Maar hoe doe je dat dan? – Gastenlijst

Daarnaast is de grootte van jullie gastenlijst bepalend voor het bedrag onderaan de streep. Want iedereen die erbij is, moet ook voorzien worden van een natje en een droogje en daar wegen de envelopjes meestal niet tegenop. 

Het allermoeilijkste aan trouwen is misschien wel het samenstellen van die gastenlijst. Hier vind je daarom een andere blog die we schreven met ? tips om je gastenlijst zonder stress samen te stellen.

Maar hoe doe je dat dan? – Verwachtingen

Tot slot is het wijs om er een minder groot ding van trouwen in het algemeen te maken. Natuurlijk is het een mega bijzondere dag/weekend. Maar probeer je eigen verwachtingen (en ook die van anderen) wat meer te laten vieren. Het hoeft niet perfect. Of eigenlijk: het is perfect precies zoals het is. Everything happens for a reason right? Geniet van het moment!

Het belangrijkste aan trouwen: het vieren van de liefde

Welke daginvulling jullie uiteindelijk kiezen, is helemaal aan jullie. Benieuwd welke wij voor ogen zien bij het bovenstaande? Lees dan deze blog. Anyhow iedere bruiloft is anders en uniek op zijn manier. Let bij het samenstellen van jullie dag op de volgende aspecten: 

  • Welke tradities willen jullie behouden?
  • Op welke manier willen jullie wel of niet in het middelpunt staan? En voor welke outfit kies je?
  • Welke locatie past bij jullie gevoel van trouwen?
  • Past deze locatie ook binnen jullie budget?
  • Welke dagindeling past bij jullie? Oftewel, hoe laat begint jullie dag?
  • Welke mensen nodig je uit om daarbij aanwezig te zijn?
  • Laat jullie (hoge)verwachtingen deels los en geniet!

 

Het gaat er uiteindelijk niet om hoe, hoe lang of waar je het viert. Het allerbelangrijkste is dat je samen met je dierbaren de liefde viert! Jullie liefde, maar ook de liefde van jullie dierbaren.

Indien je wel wat hulp kunt gebruiken, we’ve got your back!

Ben je nieuwsgierig welke dagindeling bij jullie past? Kun je wel wat advies gebruiken of wil je gewoon even sparren over een fijne invulling? We helpen jullie graag met het vinden van jullie dag. We vieren graag samen met jullie de liefde!

Liefs Willeke

Foto: The Wedding Reporter